موقعیت های اورژانسی نوزاد شما! چه کارهایی باید انجام بدهیم؟

موقعیت های اورژانسی عجیب و غریب در نوزادان

 نوزادان و اتفاقات ناگهانی همیشه دست در دست هم هستنند. ما از دکتر ها سوال کرده ایم که اگر قند عسل ما به مشکل خورد چه کار کنیم.

وقتی که شما راجع به مادر شدن خیلی پردازی میکردید، احتمالا به این فکر کرده اید که نوزاد تان را قبل از خواب بغل کنید، در حمام قلقلکش بدهید و وقتی در کالسکه اش او را میگردانید برایش شکلک در بیارید. اما به این که از سوراخ بینی کوچکش چیزی در بیاورید یا منتظر باشید آیا سکه ای را که قورت داده بود از آن طرف پس میدهد فکر نکرده بودید. اما این چیزهای مسخره خیلی هم زیاد اتفاق می افتد.

دکتر جوزف رایت میگوید:” بچه های کوچک مدام در حال اکتشاف هستند و نسبت بدن خودشان و محیط اطرافشان بسیار کنجکاو هستند و هر چیزی را که دستشان برسد بررسی میکنند”.

اغلب اوقات، این اتفاقات عجیب راحت برطرف میشوند و فقط خاطره ای خنده دار برای شما باقی میگذارند تا وقتی که فرزندتان بزرگ شد با آن کمی او را اذیت کنید. اما نتایج وخیمی هم میتوانند داشته باشند که به همین خاطر ما این مقاله را برای شما آماده کرده ایم. به داستان های خنده دار بخندید، اما توصیه های ما را بخاطر داشته باشید تا اگر گرفتار شدید بدانید چه باید بکنید.

 

قورت دادن چیزهای عجیب و غریب

جنی سوتارد از کولرادو فکر میکرد خانه اش را برای پسر ۱۱ ماهه اش کامرون ایمن کرده اما از وسایل دکوراسیون تعطیلات غافل شده بودید. خودش میگوید:” یک روز صدای سرفه شنیدم. به سمت اتاق نشیمن دویدم و متوجه یک تکه شیشه از درخت کریسمس در کنارش شدم. به نظر حالش خوب می اومد اما به دکترش زنگ زدم و گفت جایی برای نگرانی نیست، فقط بررسی کنید که مدفوع خونی نداشته باشد. روز بعد در پوشکش شیشه دیدم اما خوشبختانه خونریزی نکرده بود”.

این مساله که بچه ها دوست دارند یاد بگیرند و با خوردن اشیا آرام میشوند موضوع تازه ای نیست، اما برخی چیزهایی که قورت میدهند حتی کارشناسان را حیرت زده کرده است. لزلی میهالو رییس بخش اورژانس بیمارستان کودکان در اوهایو به یاد می آورد که یک بار در دستگاه اشعه ایکس، تیله های تزیینی گلدان را در دستگاه گوارش یک کودک دیده بود که خیلی مرتب کنار هم قرار گرفته بودند.

 

بدترین سناریو

اولین خطر این است که راه تنفس بسته میشود و اگر در مری گیر کند، میتواند نای را اذیت کند. در بیشتر موارد، نوزادتان چیزی را که خورده پس میدهد. دکتر رایت میگوید:” به محص اینکه وارد روده ها شد، خیلی سریع راه خروج را در پیش میگیرد”.

برخی اشیا دکترها را نگران میکنند: باتری های دکمه ای خیلی سریع فاسد میشوند و میتوانند به غشاء دستگاه گوارشی آسیب بزنند. اشیا نوک تیز میتوانند باعث پارگی بشوند. اگر نوزاد شما بیشتر از یک آهنربا قورت دهد، میتوانند باعث پیچ خوردگی و بسته شدن روده ها شود. خوردن مقدار زیادی مثل شن یا پرز فرش که قرار نیست جویده شوند، یتوانند باعث بروز مشکلاتی شوند. جیم اشمیت، یکی از موسس های یک وب سایت که در زمینه ایمن کردن خانه برای بچه ها به پدر و مادرها کمک میکنند، یک بار کودکی را درمان کرد که انقدر شن خورده بود که در معده اش تبدیل به توپی سفت شده بودید که این اتفاق البته در ساحل نیفتاده بود!

 

چه کنیم

صبر کردن به مدت یک یا دو روز به شرطی که کودک آهنربا، باتری و چیز نوک تیزی نخورده باشد و علائم خاصی نشان نمیدهد، طبیعی است. دکتر میهالو میگوید:” اما اگر آب دهانش به شدت روان است، اوق میزند، بالا می اورد و دل درد دارد، فورا او را به اورژانس ببرید. اگر شی در در پوشکش ظاهر نشد، احتمالا نیاز به رادیولوژی دارد تا بررسی شود که آیا در سیستم گوارشی گیر کرده است یا خیر.

اشتباه نکنید

متخصص اطفال و یکی از نویسندگان کتاب راهنمای والدین برای گذراندن فرزدانشان از بیماری ها و حوادث میگوید:” شما هیچ وقت نمیدانید کودک به دنبال چه چیزی است، پس باید هوشیار باشید. چیزهایی را که از لوله دستمال توالت رد میشوند را از دسترس کودک دور نگه دارید، و اگر تمایل زیادی برای خوردن اشیا غیر قابل خوردن دارد به او پستانک بدهید. شب ها مبلمان را چک کنید تا چیزی بین کوسن ها نمانده باشد. توصیه میکنم حتی اتاق کارتان را که کودک به آنجا نمیرود را ایمن سازی کنید و گذراندن دوره احیاء کودک نیز ایده خوبی است”.

 

اشیاء را در بینی اش فرو میکند

آماندا گرین مادری از میسوری یادش می آید که وقتی دختر ۱۸ ماهه اش از بینی اش به عنوان انبار استفاده میکرد. “اولش تکه هایی از لوازم تزئینی هالووین بود. بعد با مهره های گردنبند خواهرش که ما فکر میکردیم از دسترس اش دور کرده ایم ادامه داد. این را از یک سوراخ بینی اش که بزرگتر شده بود فهمیدیم. در یک هفته ۴ بار به اورژانس رفتیم تا مهره ها را در بیاورند. دکترها دورش یک پتو پیچیدند تا نتواند تکان بخورد و با پنس آنها را بیرون کشیدند. وقتی ۳ عدد مهره را در آوردند، ما به خانه رفتیم و تازه آنجا فهمیدیم که یکی جامانده است!”.

بدترین سناریو

اگرچه ممکن است خطر خفگی وجود داشته باشد، مهمترین نگرانی عفونت است. دکتر اشمیت میگوید:” یک شئ گیر کرده در سوراخ های بینی میتواند مانع ترشحات شود و بینی پر از باکتری شود. اگر از یک سوراخ بینی نوزادتان آبریزش زیادی که بوی شدیدی هم دارد میبینید، احتمال زیاد چیزی آن بالا گیر کرده است.

چه کنیم

تا زمانی که نوزاد شما همکاری میکند و شما میتوانید ببینید در سوراخ های بینی اش چه چیزی وجود دارد، شما میتوانید آن را با موچین سر تخت بیرون بکشید. فقط مراقب باشید که آنرا بیشتر به داخل نفرستید. بعضی چیزها، مخصوصا مواد غذایی مثل لوبیا یا نون با خیسی بزرگتر میشوند، در این حالت استفاده از سرنگ حباب برای بیرون مکیدنش بهتر است. نشد؟ با دکتر تماس بگیرید یا به اورژانس بروید.

اشتباه نکنید

اشیاء کوچک را از دسترس کودک دور کنید و اگر نوزادتان آماده اکتشاف بینی خودش است، به او با تاکید فراوان بگویید که بینی برای نفس کشیدن است نه انبار کردن و نباید چیزی وارد بینی خود کنند.

 

فرو کردن چیزهای عجیب و غریب در گوش خود

تامی فارست فکر میکرد که وقتی نوزاد ۱۵ ماهه اش موبایل اسباب بازی را در گوش خود میگرفت و میگفت الو خیلی بامزه است، اما وقتی فهمید فقط موبایل نیست که به گوشش نزدیک میشود، نگران شد. میگوید:” هر چیزی را از کشمش گرفته تا کاغذ پاره امتحان میکرد”.

بعد از بینی، گوش ها دومین جای محبوب کودکان برای پنهان کردن گنجینه شان است. دکتر اشمیت میگوید:” آنها سعی میکنند بفهمند اشیاء مختلف چه حسی دارند و هیچ وقت به این فکر نمیکنند که غذایشان را در گوش خود فرو کنند.

بدترین سناریو

فرو کردن شئ در گوش میتواند کانال گوش را عمیق تر کرده و پرده گوش را پاره کند. اگر شئ مدت زیادی در آن بماند و باکتری جمع شود، میتواند باعث پخش شدن عفونت شود.

چه کنیم

به غیر از باتری ها که می توانند در عرض چند ساعت آسیب بزنند، دکتر اشمیت میگوید:” شئ در گوش کمتر نیاز به رفتن به اورژانس دارد. رفتن به دکتر اطفال کافی است و او با ابزار مخصوص خودش آن را در می آورد”.

اشتباه نکنید

از همان قوانینی که برای جلوگیری از خفگی در بینی پیروی میکنید برای گوش هم از همان ها استفاده کنید و موقع غذا خوردن نگاه کنید که غذا وارد دریچه مخصوص خودش میشود!

 

در را روی شما قفل میکند

وقتی بت کای دوقلوهایش را هفت ماهه باردار بود، از خانه رفت بیرون تا پوشک کثیف کودک ۲ ساله اش را در سطل آشغال بیندازد. در خانه باز نمیشد و وحشتزده فهمید که کودکش در را ار پشت قفل کرده است.  میگوید:” مجبور شدم از کنار فنس ها به حیاط پشتی بروم و از پنجره اتاق خوابم وارد خانه شوم”. با خنده میگوید که از آن به بعد همیشه کلید یدک در جیبم هست.

بدترین سناریو

اگر کودک در یک روز گرم در ماشین به رویش قفل شود، دمای داخل ماشین به شدت بالا میرود و کودک دچار گرما زدگی میشود و ممکن است حتی بمیرد.

چه کنیم

در حین تلاش برای باز کردن در، سعی کنید او را با صحبت آرام کنید. اگر در اتاق خواب یا حمام گیر افتاده است، معمولا میتوانید خودتان قفل را باز کنید یا از قفل ساز استفاه کنید. (خیلی از قفل ها را میتوان با یک سنجاق یا فشار دادن کارتی بینی در و قفل باز کرد). اگر در ماشین مانده بود و یا در خانه را قفل کرده بود، با آتش نشانی تماس بگیرید.

اشتباه نکنید

اطمینان حاصل کنید که تمام قفل های خانه از دو طرف میشود بازشان کرد. همچنین میتوانید یک کلید در بیرون از خانه پنهان کنید یا به همسایه یک کلید بدهید ( در مورد کلید ماشین هم همین طور).

 

انگشت هایش جایی گیر کرده اند

دکتر اشمیت به خوبی بخاطر می آورد که بیماری همراه یک کودکی با انگشتانی گیر کرده در سی دی رام یک کامپیوتر به او مراجعه کرد. دکترها مجبور شدند کامپیوتر را بشکنند تا دستش را آزاد کنند.

کامپیوترها تنها وسیله ای نیستند که کودکان با آن ور میروند. دستگاه پخش فیلم و پرینتر و هر چیز دیگری که بتوان انگشت را داخلش کرد برای کودکان جذاب است. دیدن انگشت کودک داخل حلقه قوطی های نوشابه یا جعبه جواهرات چیز عجیبی نیست.

بدترین سناریو

گیر کردن انگشت بیشتر از اینکه خطرناک باشد، دردناک است اما هر وقت که عضوی گیر میکند، گردش خون قطع میشود و میتواند به بافت عضلانی آسیب بزند.

چه کنیم

دکتر اشمیت میگوید:” از نخ دندان یا نخ خیاطی استفاده کرده و آن را دور قسمت انتهایی انگشت که باد کرده بیندازید. با این کار میتوانید قسمت متورم شده را فشار دهید و دست را بیرون بکشید. به شرطی که لبه جسم تیز نباشد، از روغن چرب کننده یا وازلین استفاده کنید. در غیر اینصورت، همه اورژانس ها وسایل لازم برای آزاد کردن دست را دارند.

اشتباه نکنید

قوطی های نوشابه و چیزهایی شبیه آنرا از دسترس کودکان دور کنید. همچنین میتوانید برای کامپیوتر و پخش کننده های موسیقی تان کاور بخرید و خوشحال باشید که از مشکل پیشگیری کردید!

درخواست کمک

دکتر جنیفر تراشنگتن میگوید در صورت مشاهده علایم زیر برای کمک تماس بگیرید:

* اگر مطمئنید نوزاد تان چیزی سمی یا دارویی قورت داده است.

* سر درد، استفراغ و غش کردن بعد از ضربه به سر

* یک زخم عمیق و بزرگ یا زخمی که در سینه، سر و یا شکمش ایجاد شده باشد.

* سوختگی بزرگ روی دست، صورت یا کشاله ران

* تشنج

* دشواری در تنفس

* پوست یا لب های به رنگ آبی، بنفش یا خاکستری

* غش کردن