گنجاندن مواد غذایی جامد در برنامه غذایی نوزاد

گنجاندن مواد غذایی جامد در برنامه غذایی نوزاد

کی و چگونه باید غذای جامد و مزه‌های جدید را وارد رژیم غذایی کودک کرد؟

چه زمانی باید غذای جامد را وارد برنامه غذایی نوزاد کرد؟

پزشکان پیشنهاد می‌کنند که بین ۴ تا ۷ ماهگی سن مناسبی است که می‌تواند مواد غذایی جامد را وارد برنامه غذایی نوزاد کرد. بعضی از کودکان آمادگی دریافت غذای جامد را حتی در اوایل ۳ ماهگی نیز دارند، اما این توصیه نمی‌شود این کار انجام شود. هرچه زودتر شروع به وارد کردن مواد غذایی جامد در رژیم غذایی نوزاد کنیم، بیشتر احتمال دارد که او بعدها مستعد آلرژی غذایی شود.

در ابتدا، مواد غذایی جامد می‌توانند تنها به‌عنوان مکمل منبع اصلی غذایی کودک ــ شیر مادر یا شیر خشک ــ مورد استفاده قرار گیرند. بنابراین جای نگرانی نیست اگر هنوز به کودک خود غذای جامد نداده‌اید یا اینکه او به اندازه‌ای که دوست دارید، غذای جامد نمی‌خورد.

مشخص کردن اینکه آیا کودکتان آمادگی دریافت مواد غذایی جامد را دارد یا خیر، مهم است. در ادامه نشانه‌‌هایی مبنی‌بر آمادگی کودکتان ارائه شده است:

اگر در خانواده خود سابقه آلرژی به موادغذایی دارید، احتمال اینکه کودکتان نیز به آلرژی مبتلا شود، زیاد است. در این‌گونه موارد، بهتر است تا ۶ یا ۷ ماهگی او صبر کنید و پس از این زمان به او غذای جامد بدهید. اینکه به دستگاه گوارش کودک اجازه بدهید که به خوبی رشد کند، احتمال بروز آلرژی غذایی را در وی کاهش می‌دهد. اگر کودک شما قبل از موعد مقرر به‌دنیا آمده باشد، بهتر است که کمی بیش از حد معمول برای غذای جامد دادن به او صبر کنید. کودکانی که زودتر از موعد مقرر به‌دنیا آمده‌اند، اغلب به زمان بیشتری برای کسب مهارت کافی در انجام الگوی مکیدن ـ قورت دادن ـ تنفس کردن که در خوردن غذای جامد ضروری است، نیاز دارند.

اولین تغذیه

از آنجایی‌که کودک هنوز از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه می‌کند، غذای جامد برای اکنون، اضافی به‌شمار می‌رود. پس شروع تغذیه از غذای جامد را همراه با تفریح و آرامش انجام دهید. بالاخره زمان آن رسیده است که کودک خود را با لذت غذاهای جامد آشنا کنید ــ لذتی که در طول باقیمانده عمرش از آن بهره خواهد برد.

بهتر است که غذای جامد را با برنج شروع کنید. در ادامه شما را با چگونگی این کار آشنا می‌کنیم:

اگر موقع غذا دادن به کودک، رویش را برگرداند و شروع به گریه کردن کند، او را مجبور به غذا خوردن نکنید. آنچه اهمیت بیشتری دارد این است که هر دوی شما از این تجربه جدید لذت ببرید. برای مدت یک یا دو هفته دوباره از شیشه استفاده کنید و سپس مجدداً سعی کنید با قاشق به کودک غذا بدهید.

تغذیه‌های بعدی

اگر اولین تجربه غذا دادن به کودک با موفقیت همراه بود، برای چند روز آتی نیز روزی یک بار به همین روش به او غذا بدهید. در هر بار غذا دادن به او می‌توانید مقدار غذا را افزایش دهید.

حالا که شما یک غذای جدید را به کودکتان معرفی کرده‌اید، باید حواستان به آلرژی غذایی جمع باشد. علائمی که نشان می‌دهند کودک به مواد نشاسته‌ای مانند برنج آلرژی دارد، عبارتند از:

اگر کودک بعد از سه تا چهار روز به‌نظر سرحال آمد، می‌توانید از یک غذای دیگر مانند جو دو سر یا غلات استفاده کنید. در مراحل بعدی می‌توانید از سبزیجات، میوه، و گوشت، به ترتیب ذکر شده، استفاده کنید.

همیشه چند روز پس از تغذیه کودک با غذاهای جدید صبر کنید تا مشخص شود که آیا کودک به آن مواد آلرژی داشته است یا خیر. اگر شک داشتید که کودکتان دچار آلرژی شده است، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

باید‌ها و نباید‌های غذایی

اینکه تصمیم‌ بگیرید به کودکتان غذای خانگی بدهید یا از غذاهای آماده استفاده کنید، دستور‌العمل‌هایی کلی وجود دارند که باید از آنها پیروی کنید:

غذا‌های آماده

غذاهای خانگی

اگر در مورد یک مواد غذایی شک و تردید دارید حتماً قبل از گنجاندن آن در رژیم غذایی کودکتان، با پزشک مشورت نمایید.